Tillbaka till Skaffa katt

Bli uppfödare

  • Hur får man ett stamnamn? Hur väljer man stamnamn? Hur vet man vilka som är upptagna? Vad kostar det?

    Medlem i SVERAK-ansluten klubb kan få stamnamn inregistrerat efter skriftlig ansökan.

     

    • Ansökan skall göras på särskild blankett som finns att hämta på SVERAKs hemsida (http://www.sverak.se).
    • Minst tre prioritetsordnade namnförslag skall finnas med.
    • Kvitto eller kopia på kvitto på inbetald avgift skall bifogas. Avgiften för stamnamn beslutas av SVERAKs årsmöte och är för närvarande 1 000 kronor.
    • Person som ansöker om stamnamn måste vara myndig, annars måste målsmans underskrift finnas med på ansökan.

    FIFe håller ett internationellt register över stamnamn (BCN, Book of Cattery Names) godkända av FIFe och registrerade av FIFes medlemmar. Ett stamnamn kan bara bli inregistrerat om inget annat identiskt eller liknande stamnamn, som ger upphov till förväxling, finns registrerat. När FIFe sänt registreringsbesked till SVERAK, skall den/de som ansökt om stamnamnet erhålla bekräftelse, stamnamnsbevis samt SVERAKs stadgar och regler. SVERAK offentliggör det nya stamnamnet i förbundstidningen ”Våra Katter”.

    Ett stamnamn som är inregistrerat i hos FIFe efter 1 januari 1985 måste innehålla den internationella landskoden för det land där innehavaren är bosatt vid tidpunkten när stamnamnet registreras, exempel: S*Kattens. Stamnamnet, exkl landskod, får inte vara längre än 15 bokstäver eller tecken. Som stamnamn godkänns inte: enstaka bokstäver eller siffror, namn på länder, skyddade släktnamn eller namn vilka innehåller beteckning på viss ras. FIFe håller ett internationellt register över stamnamn (BCN, Book of Cattery Names) godkända av FIFe och registrerade av FIFes medlemmar. För hur själva ansökan går till samt registreringskostnaden för stamnamn.

    S*Vectras

    Vid ansökan om stamnamn lämnar du 3 st namnförslag på en speciellt framtagen blankett. SVERAK kontrollerar namnförslagen och har du valt något som inte redan finns – så får du det! Det kostar 1000:- (skall förskottsbetalas på Sveraks postgiro, kopia på kvittot skall bifogas ansökan. Vill man dessutom ha ett stamnamnsbevis kostar det ytterligare 50:- OBS! Den som ansöker måste vara medlem i en SVERAK-ansluten klubb, och ansökan sker via klubben.

    Zsa Zsa’s

    Inom IDP (Independent, ej anslutet till SVERAK & FIFe), ansöker man via sin klubb om stamnamn. Det går till på följande sätt: Man skriver ner ett eller fler förslag som sedan skickas till klubben. I IDP finns det en samordnare när det gäller stamnamn som kollar att det inte finns två  som har samma stamnamn. När detta är gjort så får man reda på vilket av förslagen som har blivit godkänt. Kostnaden för ett stamnamn är från 200 kr till 700 kr beroende på vilken klubb man tillhör.

    Ewe’s

    Det allra svåraste är att komma på ett namn som låter bra och som är speciellt för uppfödningen OCH det får inte vara taget av någon annan. När man sitter och funderar så tycker man att det står stilla och att alla andra har så bra namn. När man har funderat ut några namn så är det bara att fylla i pappret, som du kan få av klubbsekreteraren, som ska till SVERAK. Du fyller i !:a hand 2:a hand osv, betala in 1000 sek på SVERAK`S post/bankgiro, skickar en kopia på att det är betalt skicka iväg allt och hoppas……. Inget är som väntans tider!

    S*Chewbacca´s

    Måste man pyssla jättemycket med utställning och sånt där också eller spelar det ingen roll?

    En aktiv uppfödare bör då och då visa upp sina avelsdjur och avkommor på utställning. Detta är ett sätt att utvärdera det egna avelsarbetet, men även för att knyta kontakter med andra uppfödare, köpare och hankattägare. Det kostar en del pengar, men är nödvändigt om man i längden ska bli en ansvarsfull och respekterad uppfödare som håller sig à jour med aktuella kunskaper.

    S*Vectras

    Man behöver inte ställa ut sina katter ofta för att hålla på med avel & uppfödning men, det är bra att göra det, man får ju veta vad domaren tycker om katten. Man kan ju också passa på och titta på de andra katterna av samma ras när man är på utställning, ev så kan man ju hitta en hane eller hona som skulle passa just till min katt! Plus att man får ju träffa och prata katt med andra kattintresserade.

    Ewe’s

    Det är upp till var och en om man har det intresset och om katterna klarar av det. Det är inte alla katter som tycker om det och då tycker jag inte att man som kattägare ska utsätta katten för det. Som kattens ägare vet man alltid vart gränsen går och det är upp till varje ägare att bestämma. Det är alltid kul att sälja en katt som går till utställning men det allra viktigaste är att katten får ett gott, tryggt, permanent hem där ägarna älskar sin katt och tar hand om den på bästa sätt.

    S*Chewbacca´s

    Om man köper en katt för sällskap men ändå sedan vill ställa ut den får man det då?

    För att få ställa ut måste Du vara medlem i en SVERAK-ansluten kattklubb eller en Independent-kattklubb. Samtliga katter, med undantag av huskatter och noviser, måste vid en utställning arrangerad av en SVERAK-ansluten klubb, vara registrerade med stamtavla. Uppfyller Din katt dessa ”krav” är det helt ok att ställa ut den även om den ursprungligen är köpt för sällskap.

    S*Vectras

    Ja, har du köpt och betalat för katten så skall det inte vara några problem med att ställa ut den. För att få ställa ut måste Du vara medlem i en SVERAK-ansluten kattklubb eller en Independent-kattklubb. Samtliga katter, med undantag av huskatter och noviser, måste vid en utställning arrangerad av en SVERAK-ansluten klubb, vara registrerade med stamtavla. Uppfyller Din katt dessa ”krav” är det helt ok att ställa ut den även om den ursprungligen är köpt för sällskap.

    Ewe’s

    Självklart! Men man ska vara införstådd att man köpte katten i sällskap i första hand. Utställningar är alltid kul!

    S*Chewbacca´s

    Finns det någon sorts utbildning man kan gå för att lära sej bli uppfödare? Finns det någon bra bok?

    En del kattklubbar och rasringar ordnar uppfödarkurser. Kolla gärna med Din kattklubb. Tips på bra böcker:

     

    • Katten i fokus, Ylva Stockelberg, Natur och kultur, ISBN 91-27-05879-4.
    • Du & din katt, David Taylor, Wahlström & Widstrand, ISBN 91-46-16615-7.
    • Kattens sjukdomar, Anne-Marie Nilsson, ICA Bokförlag, ISBN 91-534-1830-1.
    • Breeding Pedigree Cats, Carolyn Vella, John McGonagle Jr, Howell Book House, ISBN 0-87605-698-2.
    • The Complete Book of Cat Breeding, Dan Rice, Barrons, ISBN 0-8120-9764-5.
    • Genetics for Cat Breeders, 3rd edition, Roy Robinson, Butterworth-Heinemann, ISBN 0 7506 3540 1.
    • Avel med sällskapsdjur, Per-Erik Sundgren, ICA Bokförlag, ISBN 91-534-1138-2.

    Dessa och flera andra kattböcker kan Du köpa på Internet. Besök www.bokfynd.se som jämför priserna hos olika boklådor. Titta även på Spinns sida med bokrecensioner.

    S*Vectras

    Klubbarna brukar ha kurser om avel och uppfödning. Hör med din hemmaklubb. En bra bok är ”Du & Din katt” av David Taylor. Utgiven av Wahlström & Widstrands förlag, Stockholm.

    Ewe’s

    Vad jag vet – finns ingen speciell utbildning – men många klubbar har egna träffar om uppfödning, avel, utställning, preparering av katt inför utställning osv. De flesta seriösa uppfödarna hjälper också gärna till med tips och goda råd!

    Zsa Zsa’s

    Har inte hört talas om det men det allra bästa sättet är att hänga med på kattuställningar och alltid ha en ”gammal” uppfödare att fråga om råd och tips. Som uppfödare till mina katter står jag alltid till förfogande om något händer med katten, tips och råd, frågor och funderingar av olika slag tex; utställning, parningar osv. Det är så jag har lärt mig…..

    S*Chewbacca´s

     


    TACK TILL dessa uppfödare som besvarat frågorna ovan:

  • S*Vectra’s Burmauppfödning | Lottie Lundgren
  • Ewe’s Maine Coon & Norsk Skogkatt | Ewa Wendel
  • ZSA ZSA’S Perser & Exotic | Gunilla Persson
  • S*Chewbacca´s Norska Skogkatter | Alexandra Karlsdotter

Att föda upp kattungar

Jag skulle kunna ha skrivit en hel bok om detta ämne och ändå inte fått med allt. Alla situationer och kattungar är olika så det finns inget färdigt recept. Denna artikel baseras på mina och bekantas erfarenheter. Tillsammans med andras kan det kanske ge en liten vägvisning till hur det kan vara att ta en …

Avelshanen

Vad skall man tänka på när man väljer hane till sin hona? Jag brukar alltid se till att det inte krockar i stamtavlan. Tempramentet på hanen är jätteviktigt då det kommer att prägla min kull väldigt mycket. En frisk sund hane som i mina ögon är en rastypisk hane med goda kvaliteter och en bra representant …

Löpning och dräktighet

Burmakatten Tess i 7:e veckan.Löpning & p-piller Honkatten börjar löpa vid 6-14 månaders ålder, ibland tidigare, och man märker det genom att hon ändrar beteendet. Hon blir rastlös, i regel så jamar hon högljutt (alla gör inte det), lägger sig med ändan i vädret eller rullar sig, och ibland blir hon extra kelig. Katthonors löptid …

Nybörjarens guide till kattparning

Många djurägare funderar någon gång på att ta en kull på sitt kvinnliga husdjur.  I sju steg har du här din miniguide till vad du ska tänka på och hur du ska går till väga för att så småningom höra ljudet av små tassar.   Kattungefoto inskickat av Eivor Lindbreg. Av rasen Brittiskt korthår.Steg 1 …

Lämna ett svar